Hozzávalók: (4 főre)
- 20-20dkg sertés-marha darált hús
- só, bors, csipet kapor
- 1 ek olívaolaj
- 1 löttyintésnyi vodka
- 2 ek (vörös) áfonya lekvár
- 2 dl zsíros tejszín
- friss kapor a tálaláshoz (ha van)
- 1 bögre jázminrizs (gyorsrizs)
- 2 bögre víz
- só, 2-3 szegfűszeg
- 1 nagy zellergumó
- olaj, só
- kb.1 dl víz
- 10-15 dkg bébispenót
Elkészítés:
A húst fűszerezzük és vizes kézzel apró gombócokat formálunk belőle. Egy teflon serpenyőben felhevítjük a zsiradékot (én itt rontottam el, mert egy kis kocka vajat is adtam hozzá) és a gombócokat gyakran átforgatva, nagy lángon pirítani kezdjük. Közben egy másik, mély serpenyőben kevés olajon szintén pirítani kezdjük a meghámozott, kockákra vágott zellert.
A rizst forrásban lévő vízzel felöntjük és egy lábasban, lefedve főzzük, takarékon, ízlés szerint sóval és szegfüszegekkel ízesítve. Ha a zellerkockák kissé megpirultak itt-ott, felöntjük a vízzel, megsózzuk és lefedve pároljuk.
A húst flambírozzuk a vodkával (vagy simán csak elforraljuk belőle az alkoholt) és hozzáadjuk a lekvárt, amivel addig forgatjuk, míg szép fényes réteget képez majd a gombócokon, ezután felöntjük a tejszínnel és összeforraljuk, ha kell kissé utófűszerezzük (kevés sóval és borssal).
Ha a zeller puha, összeforgatjuk a spenóttal és ha az kissé összeesett, akkor a kész rizzsel is. Forrón tálaljuk, ekkor még meg lehet szórni friss kaporral (ami nekem nem volt).
Elkészítési idő: hivatalosan 15 perc, komótosabban 30.
(A svéd húsgolyó recept: Jamie 15 perces kajái c. tv-műsorból jegyzetelve)
Készítsétek, fogyasszátok, szeressétek!
Konyhacucc.hu Receptblog
Forrás: http://mrsliptonkonyhaja.cafeblog.hu/2014/03/12/jamie-15-perces-sved-husgolyo/
Jót sütni, főzni, minőségi eszközökkel és alapanyagokkal lehet.