Hozzávalók: (4 főre)

  • 20-20dkg sertés-marha darált hús
  • só, bors, csipet kapor
  • 1 ek olívaolaj
  • 1 löttyintésnyi vodka
  • 2 ek (vörös) áfonya lekvár
  • 2 dl zsíros tejszín
  • friss kapor a tálaláshoz (ha van)
  • 1 bögre jázminrizs (gyorsrizs)
  • 2 bögre víz
  • só, 2-3 szegfűszeg
  • 1 nagy zellergumó
  • olaj,
  • kb.1 dl víz
  • 10-15 dkg bébispenót

Elkészítés:

A húst fűszerezzük és vizes kézzel apró gombócokat formálunk belőle. Egy teflon serpenyőben felhevítjük a zsiradékot (én itt rontottam el, mert egy kis kocka vajat is adtam hozzá) és a gombócokat gyakran átforgatva, nagy lángon pirítani kezdjük. Közben egy másik, mély serpenyőben kevés olajon szintén pirítani kezdjük a meghámozott, kockákra vágott zellert.

A rizst forrásban lévő vízzel felöntjük és egy lábasban, lefedve főzzük, takarékon, ízlés szerint sóval és szegfüszegekkel ízesítve. Ha a zellerkockák kissé megpirultak itt-ott, felöntjük a vízzel, megsózzuk és lefedve pároljuk.

A húst flambírozzuk a vodkával (vagy simán csak elforraljuk belőle az alkoholt) és hozzáadjuk a lekvárt, amivel addig forgatjuk, míg szép fényes réteget képez majd a gombócokon, ezután felöntjük a tejszínnel és összeforraljuk, ha kell kissé utófűszerezzük (kevés sóval és borssal).

Ha a zeller puha, összeforgatjuk a spenóttal és ha az kissé összeesett, akkor a kész rizzsel is. Forrón tálaljuk, ekkor még meg lehet szórni friss kaporral (ami nekem nem volt).

Elkészítési idő: hivatalosan 15 perc, komótosabban 30.
(A svéd húsgolyó recept: Jamie 15 perces kajái c. tv-műsorból jegyzetelve)

Készítsétek, fogyasszátok, szeressétek!

Konyhacucc.hu Receptblog
Forrás: http://mrsliptonkonyhaja.cafeblog.hu/2014/03/12/jamie-15-perces-sved-husgolyo/

Jót sütni, főzni, minőségi eszközökkel és alapanyagokkal lehet.

Ha Te vagy az aki imád sütni, főzni, akkor ugye nem kérdés, hogy Neked ez alap! Válogass magas minőségű, neves nemzetközi márkákat képviselő termékeinkből!